За и против новото строителство

Ако сте решили да закупите недвижим имот, неизбежно възниква въпросът дали да изберем старо строителство или да предпочетем недвижим имот в някоя от ново-построените красиви сгради.   Изборът, който трябва да се направи е труден, тъй като зависи от много критерии – на първо място от бюджета, с който разполагаме, ще ползваме ли кредит от банка, бъдещото развитие на квартала, който предпочитате, етажа, изложението, изграденост на околната инфраструктура, възможността за паркиране, наличие на удобен градски транспорт и др.

На първо място – предимствата:

 • по-голям потенциал при последваща продажба или отдаване под наем
 • модерна архитектура
 • нови качествени строителни материали
 • енергийна ефективност
 • възможност по време на строителството да се направят някои промени
 • по-висок процент на финансиране от банките

Когато предпочетем ново строителство потенциалът му за последваща продажба или отдаване под наем е определено по-голям от това на старото строителство. Освен модерната архитектура и визия на сградите, съгласно действащите нормативните изисквания, вложените строителни материали трябва да отговарят на определени изисквания за качество. Когато жилището се намира в „затворен комплекс”, на обитателите му се предлага по-голяма сигурност – като жива охрана и видеонаблюдение, както и облагородяване на района около сградите с тревни площи, детски кътове, басейни, кортове и др. Не е за пренебрегване и факта, че за новите сгради, построени през последните години е задължителна външната топлоизолация на сградата. Това гарантира по-голям комфорт на обитателите, по-ниски сметки за отопление и е много по-добрия избор от индивидуалното разноцветно саниране на жилищата, често срещано при старото строителство. Ако имотът се закупи на по-ранен етап е възможно по време на строителството да се направят някои допустими според нормативната уредба преустройства по желание на новия собственик. Когато имотът се закупува с кредит от банка – процентът на финансиране от банката е по-висок, отколкото при старото строителство.

И недостатъците:

 • по-висока цена за 1 кв.м.
 • получаване реално на по-малка квадратура от обявената
 • риск от недовършване на сградата
 • недобре развита околна инфраструктура
 • функционално разпределение
 • гъста застроеност и липса на достатъчно зелени площи

По-високото качество на обитаване на новото строителство има и съответно по-висока цена. Ценовите нива на новото строителство в зависимост от района са по-високи тези на старото строителство. Един от недостатъците на новото строителство е, че в обявената площ за имота строителите обикновенно включват и площта на складовите помещения, идеалните части от общите части на сградата, които нормално са между 12-18 %, но се срещат и по-големи проценти. Също така не са малко и случаите, когато в площта на имота са включени и обширни тераси, въпреки, че тяхната площ в някои от случаите би трябвало да се намали с определен коефицент. Невинаги новото строителство е достатъчно функционално – обикновенно дневната е проектирана заедно с кухненския бокс, размерите на отделните помещения понякога са по-малки от необходимите.

Един от големите рискове на новото строителство е когато имотът е закупен преди да се издаде Разрешение за ползване и по някаква причина строителят няма възможност да завърши и предаде сградата. В кварталите, в които преобладава новото строителство не винаги има добре изградена околна инфраструктура – добре поддържани улици, тревни площи, детски градини, училища, място за спортуване и др.

Какъв ще бъде вашия избор – зависи единствено и само от вас. След като се анализират всички предимства и недостатъци на новото строителство почти винаги се налага да се направи някакъв компромис измежду многото критерии при избор на жилище.

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 4.9/5 (16 вота )
За и против новото строителство, 4.9 out of 5 based on 16 ratings