Когато купуваме имот за първи път

Имате нужда от ново жилище… Може би по различни причини сте решили да промените местоживеенето си в друго населено място? Или вашето семейство се е увеличило с нови членове и имате нужда от по-голямо и функционално жилище?

Може би по-голямото жилище вече не ви е толкова необходимо и ви затрудняват консумативите (парно, ток, вода) и данъците, които заплащате за него? А може би просто сте взели решение да закупите имот с инвестиционна цел?

Каквито и да са причините за вашето решение относно покупката на ново жилище, за да бъде успешна сделката, имотът, който ще закупите, трябва да има потенциал и неговата стойност да се увеличава през следващия период от време. А за да бъде това възможно, жилището трябва да отговаря на определени критерии. Какви са те?

Ако попитате почти всеки уважаващ себе си брокер на недвижими имоти, кои са основните параметри, на които трябва да отговаря един имот, за да има възвращаемост през следващите години, той би ви отговорил, че най-важните параметри за това са следните:

Местонахождението
• Местонахождението
• Местонахождението

Защо това е най-важното за да бъде една сделка успешна? И най-приятното и добре ремонтирано и поддържано жилище, ако се намира в непривлекателен район, не би могло да се отдаде под наем на добра цена или след време да се продаде като се реализира по-висока пазарна стойност.

Не по-малко важно при избора на недвижим имот е да се вземе предвид наличната инфраструктура около сградата – има ли наблизо спирка на градския транспорт, разположени ли са наблизо: детска градина, училище, поликлиника, болница, спортен комплекс, магазини, които в определен момент ще ви бъдат необходими?

Конструкцията на сградата е от съществено значение. По-добрият вариант е сградата да е тухлена. Разбираемо е, че тези имоти са по-скъпи. Но може да направите добър избор и при сграда с конструкция едроплощен кофраж, пакето-повдигащи плочи, а защо не и едропанелно строителство. Понякога панелните сгради са в добро състояние, с поддържани общи части и много от потенциалните купувачи биха предпочели да живеят в тях.

Изложението на отделните помещения в жилището също е важно. Обикновено, купувачите предпочитат изложение юг, изток, но това не винаги е възможно, особено при по-големите жилища. Определящо при избора е и гледката, която се открива – дали от жилището се вижда богато озеленения парк, поддържаната междублоковата градинка или повечето от помещенията са ориентирани към отсрещната сграда, находяща се на една ръка разстояние от сградата, в която е разположено предлаганото жилище…

Кой етаж да изберете? Това се определя както от бъдещите обитатели на имота, така и от това колко висока е сградата, има ли работещ асансьор. Масово, купувачите предпочитат средните етажи в сградата. Това не означава, че няма желаещи да закупят жилище както на партер, или 1-ви етаж, така и на по-високите етажи. Ако в сградата няма асансьор, а бъдещият собственик е на възраст или има проблеми с двигателния апарат, по-добрия избор ще бъде жилище на нисък етаж, за да може бъдещия собственик да бъде по- самостоятелен.

Не са изключение и купувачи, които предпочитат високите етажи, защото това им осигурява много простор, светлина, чудесна панорама, на която да се любуват когато си почиват на някоя от терасите на жилището. Но все пак последния или предпоследен етаж от сградата понякога може да създаде проблем с течове и необходими ремонтни работи. При по-високите етажи неудобство може да създаде и чести повреди в асансьорите, както и обстоятелството, че при по-високите сгради броят на живущите в сградата е по-голям, по-трудно се постига хигиената на общите части на сградата и организацията на евентуални ремонти.

Какво друго би било важно при избор на жилище? Има значение разпределението, площта на жилището и до колко то е функционално и ще отговаря на визията на новия собственик. Много често, след закупуването на имота се предприемат по-малки или по-големи вътрешни преустройства, с цел задоволяването на нуждите на новия собственик. Много е важно при тези преустройства и ремонти да не се нарушава цялостта на конструкцията на сградата, в противен случай това би създало проблем за всички собственици в сградата, както и да предизвика санкции от съответните ведомства.

Понякога в морето от предлагане на оферти за покупка може да срещнете на пръв поглед много изгодни оферти на нива 2-3 пъти по-ниски от средните нива на предлагане. Наистина, понякога продавачът може да има нужда от кратък срок за реализиране на сделката поради различни причини – невъзможност за обслужване на банков кредит, нужда от лечение, пътуване в чужбина и др. Но в някои случаи, когато обявената стойност на имота е много по-ниска от останалото предлагане, или в кратък срок от време имотът е претърпял няколко прехвърляния, може би става въпрос за имотна измама, така, че консултацията с брокер на недвижими имоти, адвокат и нотариус е задължителна!

Вече сте си набелязали кои от описаните по-горе критерии са важни за Вас и как точно би трябвало да изглежда Вашето жилище. Но не забравяйте най-важното – да направите разчет на средствата, които можете да отделите за закупуване на новото жилище. Ако не разполагате със собствени средства и разчитате на кредит от банка, първото нещо, което следва да направите преди да започнете огледи е да проведете предварителна среща с кредитен консултант, за да сте сигурни, че може да разчитате на определена сума, която ще ви предостави банката при определени условия.

И не на последно място, ако вече сте решили какъв точно трябва да бъде новия ви дом, трябва да имате впредвид, че почти винаги се налага да направите някакъв компромис измежду многото критерии при избор на жилище. Дали компромисът ще бъде по-малък или по-голям зависи от вашия избор, а по-точно от бюджета, с който разполагате, целта с която искате да закупите жилището, средата, която бихте искали да обитавате, бъдещото развитие на квартала, който предпочитате, наличието на удобен транспорт и спестяване на часовете в трафика, както и възможностите за паркиране.

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 5.0/5 (20 вота )
Когато купуваме имот за първи път, 5.0 out of 5 based on 20 ratings