Когато продаваме имот за пръв път

Или.. Как да вдигна цената на продаваното от мен жилище?

Взели сте важното решение да продадете жилището си. Дали това е първото ви жилище или не – винаги съществува емоционалния момент за това, че трябва да се разделите с имот, в който сте живели определен период от време, може би там сте се родили, с любов и огромно желание сте избирали и подреждали своя дом, прекарали сте хубави моменти със семейството си… Но дотук, взели сте решение и трябва да го изпълните – да извършите промяна, колкото и трудно да е това за Вас.

От къде да започнем? Недвижимият имот е вид стока и като такава трябва да я предложите по най – добрия и атрактивен начин, за да могат потенциалните купувачи да се заинтересоват и впечетлят от имота.

  • Като начало решете кои от мебелите в жилището ще вземете със себе си при напускането на имота и кои смятате да оставите там. Ако мебелите, които смятате да оставите в жилището са в сравнително добро състояние, може да ги предложите за продажба в специализираните сайтове. Така ще постигните двоен резултат – можете да реализирате някаква печалба, а същевременно ще освободите жилището от ненужните мебели. Винаги прави по-добро впечетление на бъдещия нов собственик едно жилище, изчистено от ненужни мебели, тъй като по-лесно могат дойдат свежи идеи за бъдещото използване на имота.
  • Задължително е да вземете със себе си всички лични вещи – снимки, картини, сувенири за украса, книги и др., които няма да са нужни на новия собственик, а за Вас имат определено „емоционална” стойност.
  • Почистете основно и подредете жилището – сега е особено важно да направите това. От това зависи с какво впечетление ще останат клиентите, които идват на оглед. Всичко излишно, което според вас няма да се използва – изхвърлете. Останалите лични вещи, които използвате – дрехи, обувки, козметика и др. подредете така, че да не са разхвърляни по цялото жилище.
  • Необходимо ли е да се направи ремонт преди да започнете да предлагате имота – това е често задаван въпрос от продавачите. Не би трябвало, защото много рядко новия собственик ще има същите идеи и виждания за вида и размера на ремонта, които да се покриват с Вашите. Независимо, че едно прясно ремонтирано жилище има много по-добра визия, не винаги вложените от Вас средства увеличават реципрочно стойността на имота. Почти винаги новият собственик започва на ново ремонт и довършителни работи според своите виждания и идеи. Така, че по- добре не правете предварително ремонт, но…
  • Задължително трябва да измиете прозорците в стаите, да избършите праха, да изперете пердетата, покривките на леглата, да почистите паяжините по стени и тавани, да почистите килимите, подовата настилка, да почистите и подредите сервизните помещения, да въведете ред на терасите. Ако има необходимост и можете да се справите самички, направете някои дребни ремонти – подменете паднала плочка, затегнете крана в банята, който тече, поставете нова крушка на мястото на изгорялата и др. подобни.
  • Обърнете специално внимание на кухнята или кухненския бокс, където се приготвя храната на семейството. Безпорядъкът и купчината мръсни чинии в мивката са много лоша реклама за Вашето жилище, което предлагате за продажба. Там всичко трябва да чисто и подредено, дори когато кухненските мебели не са закупени скоро.
  • От много важно значение за първоначалното впечетление е също така и миризмата, която излъчва вашето жилище. Особено, когато в него се отглеждат домашни любимци – кучета, котки и др. Неприятната и натрапчива миризма от тях не винаги допада на потенциалните клиенти, които идват на оглед. Дори когато имотът отговаря на повечето изсквания на купувача, неприятната миризма може да го отблъсне. Постарайте се да хигиенизирате и ароматизирате жилището като за целта използвате дезифектанти, препарати или ароматни свещи.
  • Не на последно място, когато уговорите оглед на имота и не сте пренебрегнали и предходните препоръки, не забравяйте: проветрете много добре всички помещения в жилището, ако е необходимо включете отоплението, осветете по възможност максимално всички помещения, поставете ваза с красиво цвете, запалете ароматна свещ. Така със сигурност имотът, който предлагате за продажба ще предизвика по- голям интерес и успехът ще бъде с вас!
VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 4.8/5 (18 вота )
Когато продаваме имот за пръв път, 4.8 out of 5 based on 18 ratings