Купуваме имот – каква конструкция да изберем?

Взели сте решение да закупите ново жилище – дали това ще бъде с инвестиционна цел или за собствени нужди, за да има вашият имот потенциал и възвращаемост след време, той трябва да отговаря на определени критерии, като най-съществените са: местонахождение, конструкция, изложение, етаж, функционално разпределение, инфраструктура, наличието на удобен транспорт и т.н..

Какво представлява конструкцията на една сграда и какви видове може да бъде тя?

Елементите от които се състои една сграда се разделят на два вида – носещи и неносещи елементи. Носещите елементи (основи, плочи, греди, колони, диафрагми, покрив) имат за задача да поемат вертикалните и хоризонтални товари, на които е подложена сградата – полезни товари, земетръс, вятър. Неносещите елементи изпълняват предимно ограждаща функция (фасади, вътрешни преградни стени), като понякога те могат да изпълняват и носеща функция. Съвкупността от всички носещи елементи определя конструкцията на сградата.

По начина на изпълнение на конструкцията си, сградите се подразделят на: монолитни, сглобяеми и или комбинация от двата вида (смесена конструкция).

По вида на материалите, от които са изпълнени носещите елементи, конструкцията бива – тухлена, дървена, стоманена, стоманобетонна или комбинация между тях.

Ако се колебаете при избора на ново жилище каква конструкция на сградата да изберете – по-добрия избор е сградата да бъде с монолитна стоманобетонна конструкция. При тази конструкция основните носещи елементи са изпълнени от стоманобетон, а ограждащите и вътрешните преградните стени са тухлени, от газобетон или друг материал. Тази конструкция дава по-голяма устойчивост и здравина при усилия от земетръс и вятър, по-голяма дълготрайност, по-голяма устойчивост при пожари, по-малко разходи при поддръжката на носещите елементи. Не е за пренебрегване и фактът, че ако имотът се закупува с кредит от банка – процентът на финансиране от банката е по-висок, отколкото при друг вид строителство. Също така размера на застрахователната полица за имота зависи от вида на конструкцията – за масивни сгради тя е по-евтина.

Но може да се направи добър избор и при сграда с конструкция едроплощен кофраж, пълзящ кофраж, пакетно-повдигани плочи. При първите да вида основната конструкция е от стоманобетон, ограждащите стени са тухлени или панелни. С такава конструкция са повечето изградени високи сгради. По-рядко се срещат сгради с конструкция пакето-повдигащи плочи. При този вид строителство, плочите се изливат на ниво терен една върху друга, след което се повдигат и се монтират към стоманобетонните колони на отделните нива, като стълбищните клетки и диафрагмите са от стоманобетон. Сгради с такава конструкция са с по-малка височина.

Купувачът може да избере и едропанелно строителство. Конструкцията на тези сгради се състои изцяло от стоманобетонни панели, свързани помежду си дюбелни връзки и заварки, като по този начин се образува устойчив пространствен скелет. Понякога тези сгради, особено ако са с по-голяма остатъчна годност са в добро състояние, с поддържани общи части и много от потенциалните купувачи биха предпочели да живеят в тях.

Решението при покупка на ново жилище за това, каква конструкция на сградата ще изберете е от съществено значение. Определящо разбира се е най-вече бюджета, с който разполагате. Несъмнено трябва да се направи някакъв компромис измежду основните критерии при избора на имот, като вида на конструкцията не е за пренебрегване.

Какъв ще бъде вашия избор зависи единствено и само от вас!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 4.7/5 (18 вота )
Купуваме имот - каква конструкция да изберем?, 4.7 out of 5 based on 18 ratings