Легализация на чуждестранни документи

За легализация на документи, издадени от чужбина и предназначени да се използват в България, трябва да знаете следното:

  •  Ако страната, от която е издаден документа е в списъка на страните, подписали Хагската конвекция от 05.10.1961 г, с които България няма подписан договор за правна помощ е необходимо на документа да се постави „апостил”.
  • Ако страната, от която е издаден документа е в списъка на страните, подписали Хагската конвекция от 05.10.1961 г, с които България има подписан договор за правна помощ не е необходимо на документа да се постави „апостил”.
  • За държави, които не са в списъка на страните, подписали Хагската конвекция от 05.10.1961 г и документът няма и не може да бъде снабден с „апостил”, е необходимо документът да бъде заверен от Министерството на външните работи на държавата, от където се издава документът, след което щемпълът на Министерството на външните работи на издаващата държава се удостоверява/легализира от българското дипломатическо или консулско представителство в тази държава.
  • Когато в издаващата държава няма българско посолство/консулство, щемпълът на Министерството на външните работи на издаващата държава се удостоверява/легализира от посолството на тази държава в столицата на трета държава, което е акредитирано и за България. След това, подписът и заверката на консулската служба на тово посолство трябва да бъдат заверени и от консулската служба на българското посолство в тази държава.

За да бъде максимално точен преводът на документа е желателно да се изпишат имената на лицето, институцията, организацията, учреждението и т.н. на български език, както и подробно изписване на евентуални съкращения, съществуващи в документа.

След извършване на превода от заклет преводач на бланка на фирмата, документът се скача с оригинала и се внася в Дирекция „Консулски отношения” към Министерство на външните работи за заверка на превода.

Цената на услугата се формира като сума от:

  • стойностите на превода, таксовите марки /различни според вида на услугата/, начина на предаване на документа.

Срокове за легализация:

  • бавна поръчка – 4 дни
  • бърза поръчка – 2 дни
  • експресна поръчка – 1 ден

Получаване на документа: в офиса на фирмата, с куриер, по пощата, по интернет

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 5.0/5 (18 вота )
Легализация на чуждестранни документи, 5.0 out of 5 based on 18 ratings