Жилище на последния етаж – предимства и недостатъци

Изборът на жилище на последния или предпоследния етаж в сградата има както положителни, така и отрицателни страни. За да се направи правилния избор е необходимо да бъдат отчетени всички предимства и недостатъци, с които бъдещите собственици ще се сблъскат, ако се спрат на жилище на последния или предпоследния етаж на сградата.

Предимствата:

 • Едно от най – големите предимства на жилище на висок етаж е красивата панорама, която се открива от прозореца или терасата на апартамента към близкия парк, планината или дори към малкото озеленено пространство или градинка между сградите. Тази екстра за съжаление в повечето случаи липсва, особено в големите градове, поради тяхната презастроеност.
 • Предимство на жилище на последния етаж е повечето светлина и по-голямата ослънчаемост на отделните помещения. Това безспорно осигурява по-голям комфорт и здравословен живот на своите бъдещи обитатели, особено през студените месеци на годината.
 • Друго предимство на жилище на висок етаж е и по-малкия шум, който достига до него от хора и преминаващи автомобили, особено ако жилищния блок се намира на оживена улица с много превозни средства.
 • Предимство на високия етаж е също така по-малката замърсеност на въздуха, особено ако сградата се намира в голям град, на централна улица, където трафикът на моторни превозни средства е и много по-интензивен.
 • Може да се счита като предимство и обстоятелството, че при избор на жилище на последен етаж си спестявате неудобството от проблемни съседи над вас – ще има по-малко шум, няма опасност да се наводните от банята на съседа над вас/е… като изключим евентуалните течове от покрива…./
 • Като предимство при избор на жилище на последен етаж може да се отчете и обстоятелството, че състоянието на общите части – стълбище, стълбищна площадка е сравнително малко по-добро от това на по-ниските етажи, тъй като потокът от живущи, които преминават е по-малък.
 • Жилищата на по-високите етажи обикновенно по-рядко се посещават от крадците или други неканени гости в сградата, което също е до някаква степен предимство. Монтирането частично или изцяло на решетки на прозорците и балконите на жилището е донякъде решение срещу набезите на крадците.

И недостатъците:

 • Недостатък на последния етаж е да се появи теч на покрива, както при по-старите сгради, така и при по-новото строителство. Вероятността в някакъв момент покривът да протече съществува, особено ако не е изпълнено качествено строителството, в съвкупност със стеклите се неблагоприятните климатични условия. Осигуряването на средства за ремонт на покрива от етажната собственост в повечето случаи е проблемно, независимо, че покривът представлява обща част за сградата и за неговия ремонт трябва да участват всички съсобственици.
 • Един от съществените недостатъци за жилище на последния/предпоследен етаж е проблемът с асансьора, особено за сгради с по-висока етажност. В по-старите сгради не винаги е предвиден асансьор, а в някои от другите сгради независимо, че са предвидени монтирани един или два асансьора, те често са повредени. Това определено е неудобство за семейства с малки деца, възрастни хора или за хора с проблеми с двигателния апарат.
 • Недостатък на последния етаж, особено при некачествено строителство е прекомерното нагряване на покрива, което допълнително повишава температурата в отделните помещения по време на летните жеги.
 • Ако страдате от акрофобия/страх от височини/, страхувате се от пожари или земетръс, то изборът на жилище на последния етаж определено е недостатък, тъй като няма да ви осигури достатъчен комфорт и сигурност на обитаването.
 • Когато се нанасяте в ново жилище на последния етаж във висока сграда и асансьорът не работи, това определено е недостатък, тъй като пренасянето на мебелите до високия етаж ще ви създаде повече усилия.

Ако сте любител на красивата гледка, простора, по-чистия въздух и тишината и смятате, че някои от недостатъците изброени по-горе не са от толкова важно значение и са отстраними – то жилището на последен или предпоследен етаж в сградата е добрия избор за вас.

Ако искате да закупите недвижим имот, доверете ни се! Нашият малък екип е с богат опит при покупко – продажба и управление на недвижими имоти и желание да бъде максимално полезен на клиента с всякаква актуална информация, свързана с недвижимите имоти.

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 4.7/5 (25 вота )
Жилище на последния етаж - предимства и недостатъци, 4.7 out of 5 based on 25 ratings