Престижните квартали на София – 1 част

Ако сте гражданин от друга държава, или сте живяли досега в провинцията и сте взели Важното решение да закупите или да наемете под наем недвижим имот в София, логично е да потърсите информация за това кои са престижните квартали в столицата.

За да има по-голям потенциал имотът, който ще закупите, т.е. да генерира пари през следващия период от време, или да можете да го отдадете под наем на добра цена, един от основните критерии при избора на имота – това е той да се намира в един от престижните квартали на столицата. Разбира се има и други критерии, които са от значение при избора на имот – бюджета с който разполагате, наличната инфраструктура около имота, средата на обитаване, удобен транспорт, възможности за паркиране, конструкцията на сградата, разпределение, квадратура, функционалност и т.н…

И така, кои от кварталите на София могат да се считат за престижни? Кои са основните критерии, определящи даден квартал за престижен? Понятието „престижен” е до известна степен субективно, тъй като ако за някой бъдещ купувач или наемател на недвижим имот определящият критерий е удобния градски транспорт, близостта до работното място, детската градина или училището, което ще посещава детето ви, за друг определящото може да бъде близостта до парка, до Витоша, наличието в близост на нови сгради, добре поддържаното и озеленено околно пространство.

Но все пак в столицата има наложили се „престижни” квартали, в които по правило стойността на имотите е значително по – висока. Разбира се, че в тези квартали също има някои недостатъци.., но все пак трябва да се направи някакъв компромис.

Предимството на идеалния център е, че тук се намират повечето държавни и общински учреждения, културни забележителности, приятни места за срещи с приятели и колеги. Достъпността до отделните сгради в идеалния център е както пешеходна, така и много добре обезпечена посредством: метро, трамваи, тролейбуси, автобуси, както и личен транспорт. Недостатък е, че сградния фонд в тази част на столицата е предимно старо строителство, изключение правят малцина нови жилищни и офисни сгради. Поддръжката на общите части в сградите не винаги е на необходимото ниво, повечето от сградите старо строителство имат нужда от неотложен ремонт и поддръжка. Проблем е също така затрудненото пракиране, както и ограничените зелени пространства в някои части на централната градска част.

Кварталите, находящи се непосредствено в полите на Витоша – ж.к. „Бояна”, ж.к. „Драгалевци”, ж.к. „Киноцентъра”, ж.к. „Симеоново” са предпочитани от клиенти с по – големи финансови възможности. Близостта до планината, чистия въздух, красивата панорама и близкия достъп до централната градска част са предимствата на тези райони. Разбира се и при тях има някои недостатъци – недостатъчна изграденост на околната инфраструра, предстоящо изграждане на канализация.

За млади семейства с по-големи възможности са предпочитани обособените затворени комплекси, находящи се в полите на Витоша, тъй като повечето от тях предлагат кътове за игра, детска градина, басейн, богато озеленено околно пространство, възможност за осигурена поддръжка на конкретния имот в комплекса.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 4.3/5 (24 вота )
Престижните квартали на София – 1 част, 4.3 out of 5 based on 24 ratings