Първи етаж – предимства и недостатъци

Решили да закупите ново жилище, определили сте основните критерии, на които трябва да отговаря новозакупения имот, бюджета с който разполагате, но все още пред вас стои въпроса кой етаж да изберете… Независимо, че повечето купувачи предпочитат жилището да не е на партер/първи и последен етаж, в някои случаи изборът на купувача е точно жилище на първи етаж.

Кои са основните предимства и недостатъци при покупка на жилище на първия етаж?

Предимства на първи етаж:

 • За възрастни трудноподвижни хора, за хора с проблеми с двигателния апарат, както и за семейства с малки деца – ниският етаж е определено предимство, тъй като не изисква използването на асансьор. Като се има впредвид, че в някои сгради не е предвиден асансьор, или има монтиран такъв, но той много често е повреден, това неудобство отпада – новият собственик ще бъде по-самостоятелен, ако жилището е на партер или на първи етаж.
 • Друго предимство на първия етаж е по-малкото съседи, които ви заобикалят – това са предимно съседите около вас и отгоре на жилището. Ако трябва да направите преустройство на жилището си, при което предвиждате още едно мокро помещение в апартамента, то вие не трябва да се съобразявате дали под него има също мокро помещение, тъй като новата баня не може да бъде над дневната или спалнята на жилището на по-долния етаж.
 • При нанасяне в ново жилище друго съществено предимство е, че обзавеждането и пренасянето на мебелите ще бъде съществено облекчено, което означава, че ще спестите усилия и финанси, в сравнение с това ако трябва да се пренесете мебелите на по-висок етаж.
 • Ако около сградата на която сте се спрели има поддържано озеленено пространство и градинка, което ще осигури по-голям комфорт на обитателите, то жилище на партера или първия етаж е също така предимство.
 • Изборът на партер или първи етаж е предимство, ако закупувате жилище с цел да промените предназначението му от жилище в кабинет за здравни нужди, офис, ателие за индивидуална творческа дейност и др. Съгласно Чл. 38. (3) от ЗУТ таково преустройство се допуска, ако обектът се намира на първия или на полуподземния етаж на сградата и ако това преустройство е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания след изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища – непосредствени съседи на обектите.

Недостатъци на първи етаж:

 • Един от недостатъците, ако изберете партер/първи етаж е по-големия шум от улицата от хора и преминаващи автомобили, особено ако жилищния блок се намира на оживена улица с много превозни средства.
 • Недостатък на първия етаж е също така по-голямата замърсеност на въздуха, особено ако сградата се намира в голям град, където трафикът на моторни превозни средства е и много по-интензивен.
 • Ако закупите жилище на първия етаж, определено недостатък на имота ще бъде по-малката ослънчаемост на отделните помещения, както и липсата на панорама и изглед към планината, парка или някоя красива сграда.
 • Първия етаж или партера обикновенно са по-лесна плячка на крадци или други неканени гости в сградата, което също е съществен недостатък. Някои обитатели решават този проблем като частично или изцяло монтират решетки на прозорците и балконите на жилището, но това за съжаление не винаги е най-доброто решение.
 • Друг недостатък на ниския етаж е състоянието на общите части на сградата – входно фоае, стълбищна площадка, асансьор особено ако жилището се намира на нисък етаж в по – висока сграда. По-големият поток от хора, които преминават са предпоставка за по-голямата амортизация на общите части на сградата на партера/първия етаж.
 • Близостта на складовите помещения в сутерена на сградата е също недостатък за жилището на партер/първи етаж. Запушването на канализацията в сутерена, както и нашествието от гризачи или други вредни насекоми може да създаде допълнителен дискомфорт на обитателите на ниските етажи на сградата.

Имайки впредвид гореизложеното се вижда, че изборът на жилище на партер или на първи етаж има както своите предимства, така и недостатъци. Наред с останалите критерии при избор на ново жилище би трябвало да се направи компромис между всички тях. Какъв ще бъде вашия избор – зависи единствено и само от вас!

VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 4.4/5 (26 вота )
Първи етаж – предимства и недостатъци, 4.4 out of 5 based on 26 ratings